Forum – Private Institute

Συνέντευξη με τον πρώτο Έλληνα που κατέκτησε τις 7 κορυφές τους κόσμου

Στο μάθημα των Αγγλικών του Grade 7 (Pre IGCSE) οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδικτυακή συζήτηση, με πρωτοβουλία της καθηγήτριάς τους κα Βίκυς, με τον κ. Νικόλαο Μαγγίτση, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης που κατέκτησε τις 7 κορυφές του κόσμου. Ο κ. Νικόλαος Μαγγίτσης είναι επαγγελματίας ορειβάτης και όχι μόνο! Επίσης, είναι προπονητής στο άθλημα της ορειβασίας και αναρρίχησης, του καγιάκ και της πεζοπορίας.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών στο πρόσωπο του κ. Μαγγίτση φάνηκε από την πληθώρα των ερωτήσεων που απεύθυναν στον ορειβάτη. Θέματα συζήτησης δεν ήταν άλλα από τις εμπειρίες του, τις γνώσεις του γύρω από την ορειβασία αλλά και τα συναισθήματα του ως ο κατακτητής των εφτά κορυφών του κόσμου. Αρχικά, ο κ. Νικόλαος εξήγησε στα παιδιά ποιες είναι οι 7 κορυφές του κόσμου (η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή κάθε ηπείρου του πλανήτη), ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε τα πρώτα του βήματα. Ο ίδιος ξεκίνησε να κάνει ορειβασία από το Πήλιο με μια μικρή ομάδα φίλων και έπειτα το ενδιαφέρον τους επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. Συνολικά μέχρι και σήμερα έχει λάβει μέρος σε εξήντα αποστολές ορειβασίας σε όλο τον κόσμο. Επισήμανε στα παιδιά ότι όλοι οι ορειβάτες πριν από οποιαδήποτε αποστολή πρέπει να προετοιμάζονται σωματικά και ψυχικά και να είναι συνειδητοποιημένοι ότι το κίνητρο για την αποστολή έρχεται από μέσα τους και όχι για την επικρότησή τους από το ευρύ κοινό.

Στη συνέχεια της συζήτησης τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις στα αγγλικά σχετικά με τις δυσκολίες τέτοιου είδους αποστολών, για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, τις μάσκες, τις σκηνές, το φαγητό αλλά και για το πώς επηρεάζουν την ορειβασία οι εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Ο κ. Νικόλαος εξήγησε στα παιδιά τις δυσκολίες που θ’ αντιμετώπιζαν με τα διαφορετικά υψόμετρα, τους δυνατούς ανέμους και το έντονο κρύο. Η δυσκολία στις αναβάσεις είναι κυρίως μετά τα 5000 μέτρα, όπου το σώμα θέλει προσαρμογή στο νέο υψόμετρο. Υπάρχει συγκεκριμένη ταχύτητα και απόσταση που πρέπει να ανεβαίνουν κάθε μέρα για να προλαβαίνει το σώμα να προσαρμόζεται στο υψόμετρο. Οι αποστολές συνήθως διαρκούν 50-60 ημέρες. Ως προς το φαγητό, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ξηρά τροφή, μπισκότα, σοκολάτες και σούπες για να είναι όσο πιο ελαφρύ γίνεται το σακίδιό τους. Μέχρι τα 5000 μέτρα υπάρχουν κατασκηνωτικοί χώροι όπου εκεί τρώνε κανονικό φαγητό. Από τα 7000 μέτρα και πάνω το άτομο δεν έχει όρεξη για φαγητό λόγω κούρασης και υψομέτρου. Μόνο μέχρι τα 5000 μέτρα μπορεί το άτομο να έχει ιατρική βοήθεια ή ομάδα διάσωσης στη διάθεση του.

Ο κ. Νικόλαος τόνισε στα παιδιά ότι ακόμα και να μην καταφέρει ο ορειβάτης να ολοκληρώσει την αποστολή δεν πρέπει να το βλέπει ως αποτυχία αλλά ως μια ατυχία της στιγμής. Στον ίδιο έτυχε δύο φορές στη ζωή του να μην ολοκληρώσει τις αποστολές του, γιατί οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και της ομάδας του. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει να σεβόμαστε τη φύση, τις αλλαγές του καιρού. Τέλος, σημείωσε στα παιδιά ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπερεκτιμά κανείς τις δυνατότητές του γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Νικόλαο για την ιδιαίτερη συνέντευξη που έδωσε στα παιδιά και που μοιράστηκε μαζί τους τις εμπειρίες του ως ορειβάτης. 



error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Instagram